Logo SkarWeb Internet
phone - bel nubel nu
phone - bel nubel nu
email - mail directmail direct
facebook - volg onsvolg ons
linkedin - linkenlinken
address - adres en routeadres & route
taalkeuze - nederlands - frysktaalkeuze

Check hier jouw domeinnaam

websitewebsite
webshopwebshop

Uw eigen frl-domeinnaam

logo frlHet .frl-domein is een feit!
 
De ICANN heeft 26 juni 2008 de aanbeveling goedgekeurd voor het openstellen van nieuwe generieke Top Level Domeinen (gTLD). Een jaar later was de definitieve versie gereed en konden de procedures worden opgesteld.
 
In eerste instantie zou Provincie Fryslân opteren voor de frl-extensie, maar dit bleek politiek niet haalbaar.
 
Dankzij internetbedrijf mijndomein.nl (MetaRegistrar) is de formele aanvraag voor het frl-domein in 25 mei 2012 alsnog ingediend. Met de in totaal ongeveer 2000 nieuwe gTLD aanvragen werd verwacht dat ICANN ongeveer 7 maanden nodig had om alles te controleren en aanvragen te honoreren. Echter, MetaRegisrar heeft besloten het frl project onder te brengen bij een speciaal opgerichte organisatie FRL Registry. ICANN heeft aangegeven eerst deze wijziging te behandelen alvorens een oordeel te geven over de aanvraag voor de frl extensie.
 
Op 2 september 2014 is de eerste frl-domeinnaam gelanceerd: nic.frl (Network Information Center). Om het frl-domein te promoten konden pioniers zich inschrijven tot 31 oktober 2014. Uit ruim 1700 inschrijvingen volgde een top 100 welke per 2 december 2014 live gaan om het frl-domein te promoten. Enkele pioniers zijn fnp.frl en jitiizer.frl .
 
Januari 2015: Merken en overheden (Sunrise)
In de periode van 1 januari tot 2 februari volgt een voorrangsperiode voor (Friese) overheden en merken. Het gaat hierbij om merken die zijn aangemeld bij de TMCH (Trademark Clearinghouse).
 
2 Februari 2015: Start introductieperiode breed publiek (Landrush)
Op 2 februari om 14:00 start de introductieperiode voor het brede publiek. In deze periode krijgt iedereen de kans om zich aan te melden voor zijn of haar gewenste frl-domein. Friese bedrijven, organisaties en Friese inwoners hebben een streepje voor in deze periode.
 
2 April 2015: Einde introductieperiode (Landrush) en toekenning domeinnamen
Vanaf 2 april worden de frl-domeinnamen toegekend. Indien er meer dan één persoon of organisatie met dezelfde status interesse heeft in dezelfde domeinnaam, vindt er een veiling plaats.
 
14 April 2015: Algemene beschikbaarheid (GA, General Availability)
Vanaf 14 april 14:00 zal het frl-domein algemeen beschikbaar zijn en gebeurt de toekenning niet meer op basis van Friese voorrang, maar op basis van wie het eerst komt.
 
puntFRL tijdlijn
 
 
De Landrush periode is geëindigd op 2 april 2015 17:00. Er waren ruim 7.500 frl-domeinnamen aangevraagd, waarvan 5.594 uniek. Deze unieke aanvragen zijn op 7 april bevestigd en live gegaan.

Voor de dubbele aanvragen was er tot vrijdag 10 april 2015 17:00 de mogelijkheid om de rechten te verhogen middels een validatiecode. Op maandag 13 en dinsdag 14 april werden deze aanvragen gecontroleerd en zijn de domeinnaam aan diegene met de hoogste rechten worden toegekend. Bij gelijke rechten volgde de veiling (uiteraard alleen voor de hoogste rechten); deze werd verzorgd door Catawiki .
 
Toegestane karakters frl-domeinnaam:

  • minimaal 3
  • maximaal 63
  • zowel letters als cijfers toegestaan
  • streepje "-" toegestaan tussen twee letters en/of twee cijfers
Aanpassen van een frl-domein:
Het aanpassen van eigenaars- of contactgegevens van een frl-domeinnaam kan per direct worden doorgevoerd.
 
Verhuizen van een frl-domein:
Voor het verhuizen van een frl-domeinnaam dient de eigenaar de token (verhuissleutel) op te vragen bij de huidige deelnemer. De nieuwe deelnemer kan de frl-domeinnaam middels de token verhuizen. De verhuizing van de frl-domeinnaam gebeurt per direct.
 
Opheffen van een frl-domein:
Na het opheffen komt de frl-domeinnaam 40 dagen in quarantaine. De frl-domeinnaam is gedurende deze periode niet door een andere partij te registreren. Het is wel mogelijk om de frl-domeinnaam op verzoek van de huidige eigenaar uit quarantaine te halen. 
 
Prijs frl-domein
Uw eigen frl-domeinnaam registreren vanaf € 3,99 per maand.